Уважаеми посетители,

Чакам коментар с доводи, за референдума, а не нападки.

Референдумът, оценяван различно, за едни нужен, за други- неоправдано харчене на милиони Сложен на дневен ред, предизвиква дискусии. Да изяви силата на българския дух. За издигане нивото на демокрацията в държавата ни!

В този блог събирам материали за референдум. По тази и предложена от Вас тема. Напишете коментар с доводи, ако имате такива,

Не приемам нападки срещу Бойко, Волен, Доган, за ДПС. За управлението на Коалицията. Не това минало, а бъдещето на държавата ни има значение. Приемете моето мнение, аз приемам Вашето. Нали истинаата ще се роди в спора?! И в референдума. Разчитам !

четвъртък, 17 декември 2009 г.

Глупавият танц на популизма19:00 от Зорница Стоилова ВЪТРЕШНИ РАБОТИ

Бойко Борисов застана зад идеята на лидера на "Атака" Волен Сидеров въпросът да има ли или не новини на турски език по БНТ да се реши чрез референдум.
Фотограф: Цветелина Ангелова
Още по темата
Да млъкнат, щото ме дразнят
или защо са важни новините на турски език по БНТ
Бойко Борисов подкрепи "Атака" в настояването им за референдум за новините на турски език по БНТ 1

Дебатът да има или да няма новини на турски език по БНТ 1 не само че не отшумява, но днес сагата претърпя и ново развитие.

След съвместна пресконференция на лидера на "Атака" Волен Сидеров и премиера Бойко Борисов стана ясно, че въпросът ще бъде решен чрез национален референдум. Според Борисов това е най-демократичният начин за разрешаване на казуса. "По никакъв начин не искаме да се чувстват други хора пренебрегнати. Надявам се, че ще направим всичко възможно българските мюсюлмани да знаят, че това не е срещу тях", коментира той пред журналисти.

За да бъде иницииран референдум, е необходимо да бъдат събрани подписите на 1/5 от депутатите и от "Атака" увериха, че вече са осигурили съгласието на тази бройка. Премиерът Борисов аргументира решението си да приключи въпроса с референдум с желанието си да прекрати политическото експлоатиране на темата.

Дали обаче няма да предизвика точно обратния ефект? Предложението вече срещна негативни реакции от БСП и ДПС. Депутатът от БСП Антон Кутев каза пред журналисти след края на заседанието на Изпълнителното Бюро на БСП, че "повдигането на темата за новините на турски език отново, е поредният опит на хора през етническа карта да постигат политически резултати."

Пред "Дневник" представители на ДПС коментират, че би било противозаконно, ако се инициира референдум, който засяга въпроса за майчиния език, различен от официалния. Те посочват, че според закона за допитване до народа, референдуми не могат да се правят по теми, които са уредени с международен акт, по които България е страна (става дума за Рамковата конвенция за защита на националните малцинства - бел.авт.). Президентът Георги Първанов пък отказа да коментира темата с мотива, че това са периферни въпроси, с които се цели отвличането на вниманието на хората от съществените въпроси.

Припомняме ви, че преди две седмици лидерът на "Атака" Волен Сидеров внесе законопроект за премахване на текста от медийния закон, който разрешава да се излъчват предавания за гражданите, чийто майчин език не е български.

За близо десетте години, в които по БНТ вървят новини на турски език, националистическите кряскания срещу тях бяха популярни само сред симпатизантите на "Атака" и ВМРО.

Различното този път е, че те имат шанс за успех. Досега "Атака" се доказва като лоялен партньор на управляващите и подкрепя безрезервно правителството на Бойко Борисов. Лаконичното съобщение на премиера преди около месец, че е поръчал социологическо проучване за новините на турски език събуди отново дебата по този въпрос. Идеята за национален референдум продължава инерцията на опасния и безсмислен популизъм.

Защото за десет години нито една националистическа формация не произведе смислен аргумент, който да докаже вредата от новините на турски език. Замислена като жест на толерантност, 10-минутната емисия кара турското малцинство да се чувства ценено и значимо. Макар и малко гледани, новините на турски са знак на съпричастност и уважение към него.

Истинският проблем, който остава незабелязан в кълбото от политически интереси е, че подхранвано от икономическите и социални затруднения, ксенофобското говорене в обществото се засилва и по-лошо, нормализира се. И вместо да търсим начини да докажем, че гражданската дефиниция за нация работи, предизвикваме турците в България да се окопаят в страха си и да се хванат за единствената опора в тази ситуация - ДПС. Малко парадоксално е, но е факт - ако Бойко Борисов послуша Атака и новините на турски се спрат, това ще засили позициите на Доган. И наистина - кой друг мисли за турското малцинство? автор Любослава Русева

1 коментар:

  1. Поздравления за статията! Защо трябва да им се водим по болните акъли. Ако като управляващи са неспособни да вземат такова елементарно решение засягащо една телевизионна програма, какво да очакваме когато им се наложи да вземат доста по-важни и съдбоносни за страната решения. Тогава кой ще питат? Затова ли им бе даден този мандат? За да бягат от отговорност и да се прикриват зад обикновения избирател. Като искат нещо и мислят, че така трябва да бъде нека го направят, затова им е даден този мандат, затова имат изпълнителната власт. Ако се чувстват несигурни да вземат решения, по-добре да напускат о време!
    от Д-24

    ОтговорИзтриване