Уважаеми посетители,

Чакам коментар с доводи, за референдума, а не нападки.

Референдумът, оценяван различно, за едни нужен, за други- неоправдано харчене на милиони Сложен на дневен ред, предизвиква дискусии. Да изяви силата на българския дух. За издигане нивото на демокрацията в държавата ни!

В този блог събирам материали за референдум. По тази и предложена от Вас тема. Напишете коментар с доводи, ако имате такива,

Не приемам нападки срещу Бойко, Волен, Доган, за ДПС. За управлението на Коалицията. Не това минало, а бъдещето на държавата ни има значение. Приемете моето мнение, аз приемам Вашето. Нали истинаата ще се роди в спора?! И в референдума. Разчитам !

четвъртък, 17 декември 2009 г.

Можеше и да не се качим на този самолет...

Самолет, пълен с пътници. По пътечката към пилотската кабина се движат двама мъже в авиаторски униформи, с черни очила и бели бастуни. Пътниците обезпокоено се споглеждат. Тревогата им нараства, когато самолетът започва да се движи по пистата. И точно когато вече е очевидно, че машината опасно приближава нейния край, пътниците започват да крещят.

В следващия миг самолетът се отлепя от пистата и започва плавно да се издига във въздуха. Всички пътници се облягат облекчено на седалките. В този момент в пилотската кабина единият мъж с черни очила казва на другия мъж с черни очила: "Страх ме е, че някой път няма да се разкрещят навреме и тогава с всички ни е свършено..."

Във връзка с този поучителен виц имам съвсем сериозно предложение: да покрещим относно решението на ГЕРБ и "Атака" да бъде иницииран национален референдум за новините на турски език по Българската национална телевизия. Защото допитването може да изглежда като поредната безвкусна лимонада за "подслаждане" на кризата, може да изглежда дори глупаво, нелепо, абсурдно и идиотско, но в никакъв случай не и забавно, още повече безобидно.

Проблемът не е в това, че "народът" можеше да бъде питан по далеч по-важни теми (за АЕЦ "Белене" например, както предложи СДС). Не е и в това, че по време на финансова стагнация е безспорен скандал да се харчат 18 милиона лева за подобни "дилеми". Иначе казано, новата скъпоструваща глупост, в която ще бъдем бутнати със засилка, е най-малката беда, защото кучето е заровено другаде: в умишления, зловреден и дори взривоопасен сценарий по

политическото реанимиране на скачените съдове ДПС и "Атака"

Доколкото решението за референдума дойде броени дни след като Ахмед Доган напомни за себе си, намеквайки, че е готов да подкрепя новото управление (на съответната цена естествено), операцията срещу новините на турски език прилича на спасителна. Сериозно бити на изборите, при (уж) задаващата се опасност да бъдат наказателно преследвани заради магическото си разбогатяване през последните години, умълчалият се лидер и окопалата се върхушка на Движението за права и свободи изведнъж получиха ключов аргумент да се докажат в удобната си ролята на гарант и незаобиколим фактор в опазването на етническия мир - тъкмо онази втръснала на всички ни мантра, която винаги е подпомагала паразитирането на ДПС във властта. Сега тази претенция отново е изпълнена със смисъл – с любезното съдействие на "патриотите", разбира се.

От своя страна те, "патриотите", също имаха нужда да се еманципират от Големия брат, към когото ловко се пришиха. Тъй като той почти асимилира техния електорат, а "Атака" започна да губи лицето си и да се разпада (съвсем неотдавна собственикът на телевизия СКАТ Валери Симеонов влезе в остър конфликт с Волен Сидеров), тъкмо сега беше моментът партията да се заяви отново като водеща на "националистическия" терен, както и да покачи цената на своята подкрепа за ГЕРБ.

Впрочем, ако новините на турски бяха свалени тихомълком, едва ли щяха да се намерят и трима души, които да разберат. Имам приятели турци в няколко подбалкански села, които и досега нямат представа, че всеки ден в 16 часа се излъчва такава емисия. Сателитните им чинии отдавна са насочени в посока Чанаккале (по Доган), а за случващото се тук научават от вечерните информационни блокове. Новините на турски език, с други думи, не обслужват по никакъв начин моите приятели, така че незабележимото им сваляне от ефир беше възможно и щеше да мине без да предизвика ненужно раздразнение.

Целта обаче е точно обратната - да се получи такова. И то да бъде провокирано колкото се може по-шумно и зрелищно,

за да прокара дълбока разделителна линия между "ние" и "те"

вдъхвайки за пореден път живот на най-опасния компонент в българската политика – етническия. Целта е, както вече се разбрахме, ДПС и "Атака" взаимно да си предоставят основания за съществуване и оцеляване, с каквото задание бяха конструирани поначало в лабораторията на алхимиците от бившите служби.

Този сценарий беше проигран още на изборите през 2005 г., когато Сидеров размаха опасността от ксенофобска атака на политическо ниво, с което помогна на преялото с власт ДПС да се озове отново в парламента и дори да се превърне в още по-значим фактор за управлението. Същото се повтори и миналата година, след самоубийството на "мъжката секретарка" Ахмед Емин в сараите на Доган: тогава разговорът за ДПС и проблематичните му позиции във властта пак беше насочен в удобната "етническа" посока, а облеченият по анцуг Доган провидя "чудовищен сценарий" за съсипване на движението и "палене на искри в смесените райони".

Но да не забравяме и Яне! Този, който тръгна да бори "радикалните ислямисти" в село Рибново и набързо префасонира лозунга си "Спри корупцията" на "Спри доганизацията", даде отличен повод на похвалилия се с "Аз съм властта!" Доган да мобилизира ресурс в своя полза в навечерието на парламентарните избори. А в края на септември, тъкмо когато лидерът на ДПС се чудеше как да издрапа на повърхността, устрои и цирка около пирамидата на братя Юзеирови в село Славяново. Сега обаче Яне е остракиран – прекрасен шанс за първообраза на местно дуче в лицето на Сидеров да завземе старите си позиции, надявайки отново напоследък кротналата се на закачалката черна кожена тужурка.

В биологията между другото симбиоза като тази се нарича мутуализъм и означава съжителство, в което и двата организма извличат взаимна полза. В случая обаче

полза има и трети организъм, комуто предстоят трудни времена

в управлението, а вече губи рейтинг. И доколкото подобна тенденция би била фатална, когато на хоризонта се зададат било по-сериозни пробойни в "самолета", било президентски избори, е съвсем логично той също да се възползва максимално от фиктивното противоборство, а по същество перфектна мутуална връзка между ДПС и "Атака". Първо – защото си осигурява съюзници, гарантиращи, че са в състояние да отвличат вниманието на публиката винаги когато се налага. И второ – защото тези съюзници му носят стабилен електорален дивидент от два полюса едновременно.

Сам по себе си фактът, че внезапно се появиха едни "излишни" 18 милиона, обяснява още нещо: трескавото бързане на ГЕРБ да си осигури по-широка и солидна парламентарна подкрепа, без да се колебае да прибягва до радикални форми на популизъм. Страничните ефекти от текущата авантюра обаче не са единствено предвидимите "отнемане на едно демократично право и даване на оръжие в ръцете на системно злоупотребяващи с властта активисти на ДПС да говорят, че подобно на спирането на новините, както и разследванията срещу тях са плод на дискриминация" (по Огнян Минчев).

Балканите неведнъж са давали пример какви са последиците от "национално единство", стъпило върху етнически разделения. И тъй като резултатите от бъдещия референдум са съвършено ясни, то сплотяването на едно монолитно мнозинство срещу едно раздразнено малцинство е най-лесният вариант иначе баналните метафори за "искрите в смесените райони" да се изпълнят с реално съдържание.

В този ред на мисли ще ви разкажа друг тематичен виц:

На един човек му предсказали, че ще загине при самолетна катастрофа, и той решил да пътува само с кола или влак. По едно време обаче решил все пак да рискува. Качил се човекът на самолета и излетял. Машината набрала височина и всичко изглеждало нормално, но малко след това самолетът започнал да пада. "Боже – провикнал се мъжът - знаех си, че няма да мога да избягам от съдбата, която си ми отредил. Но какво са виновни всички тези хора, които се намират заедно с мен в този падащ самолет?" Тогава Господ отвърнал: "Питаш ли ме какво ми струваше да ви събера?"

Е, хайде поне на този самолет да не се качваме…

Няма коментари:

Публикуване на коментар