Уважаеми посетители,

Чакам коментар с доводи, за референдума, а не нападки.

Референдумът, оценяван различно, за едни нужен, за други- неоправдано харчене на милиони Сложен на дневен ред, предизвиква дискусии. Да изяви силата на българския дух. За издигане нивото на демокрацията в държавата ни!

В този блог събирам материали за референдум. По тази и предложена от Вас тема. Напишете коментар с доводи, ако имате такива,

Не приемам нападки срещу Бойко, Волен, Доган, за ДПС. За управлението на Коалицията. Не това минало, а бъдещето на държавата ни има значение. Приемете моето мнение, аз приемам Вашето. Нали истинаата ще се роди в спора?! И в референдума. Разчитам !

четвъртък, 17 декември 2009 г.

АВТОР: ПАВЕЛ НАЧЕВ

Нямате хляб - яжте безсмислен референдум
Коледата наближава. Ето, остава има няма една седмица и започва "Голямото Търсене" /както биха го нарекли в БНТ, където всяко предаване е "голямо"/ на подаръци под елхата.
Тези дни забелязвам, че "Голямото търсене" вече е започнало в България. В случая не става дума за Коледа, а за нещо много по-прозаично - намиране на тема за отвличане на внимание. В страната се вихри криза, едвам се намират 27 милиона за бедните пенсионери, бюджета едвам крета, дори и със затегнат колан, но се намериха 20 милиона лева за нещо безсмислено.

По принцип съм на противоположното мнение на БСП по почти всеки въпрос. Но всяко правило си има изключения. Сега те са прави.
Това ли е най-важния въпрос за последния век за България /защото от горе-долу толкова време не се е провеждал истински референдум/? Новини по БНТ - телевизия, която почти никой не гледа. И то новини за 5-10 минути. Тях дори и от 800 хиляди турци в България ги гледат не повече от 30-40 хиляди. И какво лошо има в това? По-добре ли е да гледат турски новини на турски? Аз даже мисля, че държавата трябва да стимулира създаването на български частни телевизии излъчващи на турски. Защото кого да залъгваме - сега дори и най-бедните турци в селата имат сателитни чинии, обърнати на югоизток. И никой не може да ме убеди, че няма да е по-добре да има български телевизии на турски, които да говорят за проблемите на България, вместо нашите турскоговорящи съграждани да трябва да живеят в България, а пък да гледат турски новини.

Някои от вас ще кажат - като са в България - ще гледат новини на български. На вас пък ще кажа - поживейте малко в чужбина. Ще разберете, че е едно да гледаш новини на език, който говориш и разбираш добре, а друго е на майчиния език. Това е тяхно право и в момента с бездействието си българската държава ги принуждава да гледат турски новини и по този начин ги отдалечава от България.

И до сега беше направена само една стъпка в посока да върнем тези 10% от българите да гледат новини за България - макар и малка и символична - новините на турски в БНТ откъсват за 5-10 минути от турските телевизии поне 30-40 хиляди българи.

А за контрааргумента - в Турция няма новини на български ще ви кажа - в Турция няма 10% българи. Там няма дори и 1% българи. За сметка на това обаче за 10-20% кюрди, Турция направи цял канал на кюрдски, и то национален.

Та за това и не смятам, че 5-10 минути са проблем. Още повече, че могат да ни донесат само плюсове - спазваме правата на малцинствата и т.н.
А е просто несериозно да се занимава народа с такива дребни и незначителни работи на фона на много по-важни теми, за които трябва да се свика референдум.

Това което най-много ме притиснява обаче е политическата ситуация в момента. ГЕРБ върви по свирката на АТАКА, БСП прави контра на абсолютно всичко и това е разбираемо.
Неразбираемото за мен е защо в момента Яни Янев оформя дясното мнение, оформя дясната опозиция срещу правителството, критикува смешното предложение за реформи, критикува президента... Това всичкото е добре, само дето очаквах тези работи да ги вършат Сините. А те потънаха незнайно къде и единственото, което се чува от тях е за партийни бори и тайно назначени техни кадри в правителството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар