Уважаеми посетители,

Чакам коментар с доводи, за референдума, а не нападки.

Референдумът, оценяван различно, за едни нужен, за други- неоправдано харчене на милиони Сложен на дневен ред, предизвиква дискусии. Да изяви силата на българския дух. За издигане нивото на демокрацията в държавата ни!

В този блог събирам материали за референдум. По тази и предложена от Вас тема. Напишете коментар с доводи, ако имате такива,

Не приемам нападки срещу Бойко, Волен, Доган, за ДПС. За управлението на Коалицията. Не това минало, а бъдещето на държавата ни има значение. Приемете моето мнение, аз приемам Вашето. Нали истинаата ще се роди в спора?! И в референдума. Разчитам !

четвъртък, 17 декември 2009 г.

Референдума ще се разисква и в Европарламента

Ги Верхофстад


Борисов и Ердоган обсъдиха по телефона казуса с новините на турски език - 17 дек
Правозащитници: Човешките права не подлежат на референдуми - 16 дек
РЗС: Искането за референдум профанизира демократичните правила - 16 дек
БСП за референдума: Премиерът откри президентската кампания на Волен Сидеров - 16 дек
Редакционен: Опасна глупост в градация - 15 дек
ГЕРБ и "Атака" правят референдум за новините на турски - 15 дек
Плановете за организиране на референдум в България за новините на турски език по Българската национална телевизия (БНТ) ще бъдат обсъдени от евродепутатите през януари. Това съобщиха от пресцентъра на Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). Членове на АЛДЕ от България са ДПС и НДСВ.

По настояване на АЛДЕ тази тема ще бъде включена в дневния ред на сесията на Европейския парламент (ЕП) през януари.

"Българското правителство трябва да се осъзнае. Подкрепяйки искането на "Атака" за национален референдум по въпрос за правата на малцинствата, неизбежно ще се стигне до надмощие на езиковото мнозинство", заяви Ги Верхофстад, лидер на Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа.

По думите му, тази инициатива рискува да постави България в противоречие с основополагащото европейско и международно законодателство и с поетите вече политически задължения за защитата на малцинствата и зачитането на малцинствените езици.

"Закриването на тази информационна емисия би провокирало напрежение в българското общество и би накърнило репутацията на страната пред международната общественост, включително и като нарушаване на принципа от Договора за ЕС за недискриминация на основата на етнически произход и език, " смята Верхофстад.

По-рано този месец евродепутатът Метин Казак постави въпроса с новините на турски език пред еврокомисаря по многоезичието Леонард Орбан, който изрази мнение, че програмата трябва да остане.

За организиране на референдум за новините на турски настояха от партия "Атака", а премиерът Бойко Борисов заяви, че подкрепя идеята.

От ДПС обаче обясниха, че би било незаконно инициирането на референдум, който засяга въпроса за майчиния език, различен от официалния.

Президентът Първанов отказа да коментира темата, а от БСП заявиха, че според тях това е пореден опит чрез етническата карта да се постигат политически интереси.

Турското външно министерство обяви, че следи отблизо и много внимателно развитието на събитията във връзка с насрочването на референдум за програмите на турски език. "Очакваме от българското правителство да положи необходимите усилия за разрешаването на проблема по пътя на диалога в рамките на демократичните закони и със зачитането на човешките права", се казва в съобщение на ведомството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар