Уважаеми посетители,

Чакам коментар с доводи, за референдума, а не нападки.

Референдумът, оценяван различно, за едни нужен, за други- неоправдано харчене на милиони Сложен на дневен ред, предизвиква дискусии. Да изяви силата на българския дух. За издигане нивото на демокрацията в държавата ни!

В този блог събирам материали за референдум. По тази и предложена от Вас тема. Напишете коментар с доводи, ако имате такива,

Не приемам нападки срещу Бойко, Волен, Доган, за ДПС. За управлението на Коалицията. Не това минало, а бъдещето на държавата ни има значение. Приемете моето мнение, аз приемам Вашето. Нали истинаата ще се роди в спора?! И в референдума. Разчитам !

четвъртък, 17 декември 2009 г.

АВТОР : Галина Вълчева

Чухте ли? В България ще има Референдум!

А гледахте ли Новините по Националната телевизия?
Водещата новина :

„Премиерът Бойко Борисов заяви, че подкрепя искането на Атака за референдум дали да има или не новини на турски език по БНТ..........От Парламентарната група на „Атака" вече са събрали необходимите 48 депутатски подписа за искането за референдум ........Конституцията изисква 1/5 от депутатските подписи, след което парламентът решава, а в рамките на месец президентът издава указ за провеждането на референдума.”

http://bnt.bg/bg/news/view/19630/referendum_za_novinite_na_turski_ezik

Зашеметяващо! Направо по Стахановски!
Щях да съм първата припаднала от радост след бомбастичната „Първа” новина по държавния телевизионен канал, ако формата, мястото и главните герои, събрани на куп, не ми създаваха картинКа на абсурда!
Ще започна по ред:

1.Що е Референдум?
Референдумът или т.нар. „допитване до народа” е най-чистият вид на пряка демокрация.
Възможността за провеждане на Референдум у нас е предвидена по Конституция и чрез Закона за допитване до народа.
/Конституция: http://www.parliament.bg/?page=const&lng=bg; Закон за допитване до народа: http://lex.bg/laws/ldoc/2133897732/

Най-общо казано формата Референдум би трябвало да се прилага за решаване на изключително важни, базисни, национални и местни въпроси.
Доколкото разбирам най - важният проблем на България, за последните 20 години, се оказват Новините на турски език по Българската национална телевизия.
И заради това правителството и част от подкрепящите го в Парламента ще решат този жизнено важен за всеки български гражданин въпрос чрез общонародно допитване!

Така – „Допитването до народа "за" или "против" новините на турски език ще е третият национален референдум в историята на България. Той ще бъде първи след демократичните промени от 1989 година. На референдум през 1946 г. в условията на съветско присъствие се взема решение за премахване на монархията, а през 1971 г., когато комунизмът вече е окончателно "победил", в конституцията се вписва прословутия "член 1", който легитимира БКП като единствената "ръководна сила в обществото и държавата".
/http://www.mediapool.bg/show/?storyid=159842&srcpos=1/

Милата ми баба в такива ситуации обичаше да казва: „Жива да не бях, Галино?” /В смисъл: И това доживях да се случи, да видя, да преживея/

2.Кой ще организира Референдума?
Политическа партия „Атака” с подкрепата на управляващата партия ГЕРБ, стана ясно днес.

3. Защо така внезапно?
Какво се случи в рамките на 6 дни – от 9-ти декември до днес (15-ти декември), че Атака така внезапно, отново, промени мнението си за Новините на турски и как така изведнъж партията на премиера Бойко Борисов се ангажира с пълна подкрепа за „националната кауза”?

Какво имам предвид?
Ами ето това:

Агенция Медиапул, 09.12.2009 година:
„"Атака“ засега се отказва да маха новините на турски език по БНТ
Таня Николова
9 Декември 2009

Внесеното от ПГ на "Атака“ предложение за премахване на новините на турски език по БНТ, което трябва да стане с промяна в Закона за радио и телевизия, в сряда изненадващо бе "замразено“ и не беше гледано в ресорната медийна комисия. В началото на заседанието председателят й Даниела Петрова обяви, че вносителите, един от които е лидерът на "Атака“ Волен Сидеров, са поискали в писмо до шефа на НС Цецка Цачева поправките да бъдат отложени........”
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=159584&p=1

4. Не намирисва ли цялата тази исто/Е/рия на политическа договорка и пазарлък между Атака и ГЕРБ след разпадането на Парламентарната група на другия, до вчера, подкрепящ ги партньор РЗС?
И след полу-разпада на партията на Волен Сидеров?
„Крехкост” в Парламента ли усещам?
Или опити за „реанимация” на националистическата партия, която може би ще се окаже единствената опора в предстоящите тежки, за правителството, зимни месеци?
На безработица, безпаричие и финансово-икономически колапс за фирми и служителите им, много от които вече се озовават на улицата с огромни задължения към банките и други кредитори?

И какво по-подходящо от антитурската карта в ситуация като очертаващата се?

Вместо народ срещу правителство – народ срещу народ?
Доста пъклен ми се вижда този план!

5. И на края, все пак отново по въпроса за „предстоящия евентуален” референдум:
КОЕ Е ОБЩОНАЦИОНАЛНОТО И ВАЖНОТО НА НОВИНИТЕ НА ТУРСКИ ЕЗИК ЗА ГОРКИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД, С ДНЕШНА ДАТА, ЧЕ ЩЕ МУ СЕ НАЛОЖИ ДА ПЛАТИ ОТ ДЖОБА СИ, В НАЙ-ТРУДНИТЕ ФИНАНСОВИ МЕСЕЦИ, РЕФЕРЕНДУМ, ЗАРАДИ ИСКАНЕТО НА ЕДНА НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ?

Ако проблемът на някои е Доган и партията му ДПС новините на турски са нещо, което не тази партия и лидерът им ползват, а хората от т.нар. турско малцинство.

И премахването им по начина, по който се предлага в момента, ще има тежки последици за българското общество.

Тук, все пак ще кажа, че новините на турски език по БНТ, от създаването си, бяха заложени като мина в бъдеще време. Защото ТОГАВА, когато те започнаха, на всички беше обяснявано, че в основата на това решение са принципите на толерантността и демокрацията. Спор няма. Но под този знаменател трябваше да бъде проявена толерантност и към други етнически и малцинствени групи от населението на България.
В подходящ формат и еднакъв за всички.

Господа управляващи,
В момента хората в България нямат нужда от циркови изпълнения.
Ако искате да правите РЕФЕРЕНДУМ-и то има много по-важни и национално-смислени въпроси, по които си струва той, народът, суверенът, да се изкаже чрез национално допитване.
Ако не се сещате ще ви подскажа: Строителството на АЕЦ „Белене”, „Бургас-Александруполис”, „Син поток”, ако щете и промяна в Конституцията, за която всички говорехте предизборно.

Не правете Референдум за Новините на турски език!
Те просто можеха да бъдат свалени от програмата на БНТ или преместени в друг часови пояс и поднасяни под друга форма.
В едно с равното право на други етнически групи. И тогава всичко щеше да звучи нормално, европейско и демократично.

Сега вече чак не се сещам как можете да излезете от конфузната ситуация?
Сигурно има начин.

Но той никак не е НАЦИОНАЛЕН РЕФЕРЕНДУМ!
С етническата карта не бива да се заиграват и най-добрите картоиграчи!

Защото това е „комар”!
А ако сте забравили, данъците за хазарта вече са по-високи!


И "цената" ще бъде „скъпа”!

**********
Още по темата с днешна дата /16.12.2009/

http://ivo.bg/2009/12/16/тояга-към-референдумите-просешка-ил/

http://gantree.blog.bg/politika/2009/12/16/za-novinite-na-turski-ezik.455877

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/12/16/831402_pravozashtitnici_choveshkite_prava_ne_podlejat_na/

http://www.dnevnik.bg/analizi/2009/12/16/831287_polet_nad_kukuviche_gnezdo_s_chasovnikov_mehanizum/

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=159850&srcpos=1

http://www.dnevnik.bg/analizi/2009/12/15/830998_redakcionen_opasna_glupost_v_gradaciia/

http://bulgariancomments.blogspot.com/2009/12/blog-post_16.html

http://divini.blog.bg/politika/2009/12/16/programata.456099

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=316328

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=316325

Няма коментари:

Публикуване на коментар